M. DİLEK ÖZKAN

Tarih: 24.04.2023 15:27

DÜNYA LABORATUVAR HAYVANLARI GÜNÜ

Facebook Twitter Linked-in

Dünyada her yıl milyonlarca hayvan canlı canlı her türlü fizyolojik ve psikolojik acıya ve işkenceye maruz bırakılarak deneylerde kullanılıyor. 
Yeryüzünde tahribat ve yok oluş dışında içinde yaşadığı dünyaya zerre faydası olmayan insanoğlunun bekasını ve kendi eli ile yok ettiği sağlığını korumak için, hiç bir bilimsel faydası olmayan deneylerde kullanılıyorlar. 
Savunmasız bedenleri kesilmek, aşırı sıcağa ve soğuğa maruz bırakılmak, turlu kimyasallar ile zehirlenmek, açlık,susuzluk,ağrı yaşatılmasıyla depresyona sokuluyor. Oysa ki; İn vitro (camda) testler, bilgisayar modellemeleri ve insan doku kültürleri gibi alternatif yöntemler, hayvan kullanımının ortadan kaldırılmasına katkıda bulunabilir. Alternatif yöntemlerin varlığına rağmen maliyeti düşürmek ve ticari alan yaratmak adına dünyanın birçok ülkesinde bu vahşetlere hâlâ göz yumuluyor.

Masum canlılar bağımlılık yapan ilaçlara, kostik kimyasallara, iyonlaştırıcı radyasyona, kimyasal ve biyolojik silahlara, elektrik şokuna, açlık ve susuzluğa, psikolojik işkenceye maruz bırakılarak dayanılmaz acilar çekiyorlar.

Bu duruma bir son vermek için, Ulusal Anti-Viviseksiyon Kurumu (NAVS), bugünü laboratuvarlardaki hayvanlar için 'uluslararası bir anma günü' olarak tanımlıyor. 
 NAVS’ın çabalarıyla 1979 yılında bu ozel gun gündeme getirildi. 24 Nisan tarihinin seçilmesinin nedeni, eski NAVS başkanı ve büyük bir hayvan sever olan Hugh Dowding'in doğum günü olmasıydı.

NAVS tarafından sağlanan istatistiklere göre, hayvanlar üzerindeki testlerin yerini alabilecek ileri teknoloji alternatifleri olsa da her yıl yaklaşık 100 milyon hayvan acı çekiyor ve laboratuvarlarda ölüyor. 

Bugün dünya genelinde hayvanların araştırmalarda kullanılmasına karşı protesto gösterileri ve toplantılar gerçekleşiyor. Aynı hafta ise, 'Dünya Laboratuvar Hayvanları  Özgürlüğü Haftası' olarak anılıyor.

Ancak NAVS tarafından tüm dünyada bilinç oluşturmak amacı ile kutlanan bu tarih, ne yazık ki resmi olarak hiçbir listede yer almıyor. 
Belli ki insan bu farkindalik gününü görmezden gelerek,  kendi vahşi yüzü ve vicdansızlığı ile yüzleşmekten kaçınıyor.

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —