M. DİLEK ÖZKAN


Sinan Oğan neden cumhur ittifakını seçti?

Sinan Oğan neden cumhur ittifakını seçti?


SinanOgan'ı omurgasız ilan etme seferberliği başlatılmış. Herkes görüşünü ifade etmekte özgür elbette. Ama 'politika' ve 'politik manevra kabiliyeti' başka bir şey. Yapmaya çalıştığı buysa…

Oğan'ın cumhur ittifakına destek vereceğini açıklamasının nedeni ne olabilir? Kendimce biraz deşifre etmeye çalıştım.
Motamot düz mantık ile kişisel siyasi kariyer hedefi ve makam edinme arzusu olarak yorumlanabilir.

İkinci neden yine ilkine paralel olarak, siyasi hedeflerini yerine getirebilmek için, bir konum edinmeden işlevsiz ve etkisiz kalmaktansa mümkün olan en yüksek noktadan vaziyete müdahil olabilmek adına, tüm tepkiler göze alınarak verilmiş bir karar. Yani çemberin dışında kalmaktansa hele bir başlayalım gerisi gelir düşüncesi.

Bu noktada akla ' millet ittifakını destekleyerek başlayamaz mıydı?' sorusu geliyor.Millet ittifakını tercih etmemesinin nedeni, kendi içlerinde bile gereken uyumu ve disiplini yakalayamamış, kisa surede dağılacak olduğu belli bir ittifak olması, liderlik vasfı olmayan bir C.B. adayı etrafında  toplanmış olmaları ve en önemlisi de HDPKK etkisi olabilir.

Oğan'ın cumhur ittifakını desteklemesi bir kesim seçmenin gözünde millet ittifakını daha ' omurgalı' gösterecek gibi. Kim bilir belki de bir danışıklı dövüş söz konusudur bilemeyiz. Yani Oğan'ın bu kararına tepki olarak kitlesi millet ittifakına da yönelebilir. Böylece HDPKK ile aynı safa geçmeden millet ittifakını dolaylı olarak desteklemiş olur. Bir taşla iki hedef! 

Basitçe kaybedecek ve devlet yönetiminde söz sahibi olamayacak, kazanması bir terör örgütünün desteğine bağlı bir ittifaka destek vermek istememiş de olabilir. Kazansalar bile ülke için hem siyasi hem ekonomik anlamda kötü sonuçlar doğuracak bir ittifakı desteklemek zaten akıllıca olmazdı. 

Oğan tecrübesiz bir politikacı değil. Başka nedenleri de vardır ama bunu da öngörmüş olmalı diye düşünüyorum.

Kanımca Sinan Oğan kendi ilkelerini çiğnemedi. Erteledi. Elbette tim bu satırlar destek açıklaması ardından benim bu kısa sürede aklıma gelen, çok da güvenilir olmayan ihtimallerdir. 
Sn. Oğan'ı ve ideolojisini söylediklerine göre değil ileriki duruşu ve yapacakları ile değerlendirmek gerekir. 

Bu boya kazınır mı? Bu ana dek yansıttığı bir makyaj mıydı? Akar mı? altından ne çıkar göreceğiz. 


Yalnız dikkatimi çeken bir şey de şu oldu; Oğan için günlerdir ' etkisiz eleman' diyenler vardı. Bu denli etkisiz olduğuna inandıkları birine neden bu kadar tepkili olarak yükleniyorlar? 

Bütün siyasiler oy vermeyen her vatandaşın kapısına giderek ikna etmeye uğraşacak kadar bir oyu bile önemserken. Oğan'ın yüzde payının etkisiz olduğunu nasıl düşünebilirler? 

Son ihtimal de Sinan Oğan'ın ilk ihtimaldeki gibi  kişisel hırs  nedeniyle kendi ilkelerine ihanet etmiş olma ihtimali. Bu da bir ihtimal. Öyle ya…. 'İnsan beşer bazen şaşar!' Eğer bunca eğitim ve politik tecrübeye rağmen haris bir karar aldıysa, desteği kullanılır, kısa sürede çiğnenir ve tükürülür gider. Siyasi çarkların şakası yoktur. 

Kendi adıma benim bu destek üzerine ikinci tur için sandığa gitme konusundaki kişisel fikirlerim değişmedi. Değişmeyecek. Zira Sn. Oğan'ın destek açıklamasında Hizbullah artıkları ile mücadele, anayasanın korunacağına dair bir söz alındığı, baştan beri savunduğu ilkelerinin cumhur ittifakınca kabul gördüğü,mutabakata varıldığı yönünde tek cümle görmedim. 

Tam olarak neden destek verdiğine emin olana dek kendisine inanmak, desteklemek ve güvenmek konusunda tüm diğer siyasetciler hakkında sahip olduğum  fikir mesafemi koruyacağım. 

 

 

Eski Tip Sürücü Belgelerini Yenileme Süreci İçin Vatandaşlara Çağrı: Temmuz’u Beklemeden Başvurun

EGC’den Sert Tepki: AK Parti İlçe Başkanına Özür Çağrısı

Köyceğiz Devlet Hastanesi'nde Radyasyon Skandalı: Hastalar ve Sağlık Çalışanları Tehlikeye Atıldı!

AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak’tan Eskişehirspor’a Şampiyonluk Desteği: "Kupayla Şehre Döneceğiz"

Eskişehir’de “Yaşlanan Nüfus ve Sürdürülebilirlik Çalıştayı” Düzenlendi: Geleceğe Yönelik Yapısal Riskler Masaya Yatırıldı

Türk Hava Sahasında Tüm Zamanların Transit Uçuş Rekoru Kırıldı: 1 Günde 1.729 Uçuş!

Ahmet Davutoğlu'ndan KKTC Çıkışı: "Kumar, Mafya ve Fuhuş Cennetine Çevirenler Yüce Divan'da Yargılanmalı"

Eskişehir’den Yılın İlk Hac Kafilesi Dualarla Uğurlandı

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden 1 Mayıs Düzenlemesi: Ulaşım, Otopark ve Hizmet Noktalarında Değişiklikler

İstanbul Beşiktaş'ta Usulsüz 'Çakar' Kullanımına 155 Bin TL Ceza!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 32 26 1 5 51 83
2.Fenerbahçe 32 23 3 6 48 75
3.Samsunspor 33 17 10 6 12 57
4.Beşiktaş 32 15 7 10 17 55
5.İstanbul Başakşehir 32 15 11 6 9 51
6.Eyüpspor 33 14 11 8 8 50
7.Göztepe 32 12 10 10 13 46
8.Trabzonspor 32 12 10 10 13 46
9.Kasımpaşa 32 10 9 13 -2 43
10.Konyaspor 33 12 14 7 -4 43
11.Antalyaspor 32 12 13 7 -20 43
12.Gazişehir Gaziantep 32 12 14 6 -4 42
13.Kayserispor 32 10 11 11 -10 41
14.Rizespor 32 12 16 4 -12 40
15.Alanyaspor 32 9 15 8 -11 35
16.Sivasspor 33 9 17 7 -13 34
17.Bodrum FK 32 9 16 7 -13 34
18.Hatayspor 32 4 21 7 -31 19
19.Adana Demirspor 32 2 26 4 -51