Mustafa Sarıipek


Arda’dan Jesus’a büyük ders

Arda’dan Jesus’a büyük ders


 

Mustafa SARIİPEK/MUĞLA
Önce bir soru: Bizim ülkemizde bir kişi kaç ayda kaç yaş birden alır?
Bilimsel cevap tabii ki bir yılda, yani 12 ayda.
Peki, Fenerbahçe Kulüp Teknik Direktörü olan dünyaca çok ünlü Jeorge Jesus için bu tarih nedir?
Arkadaş, dünyaca ünlü hoca olarak transfer edildiğine kimse sesini çıkarmamıştı. Zaten çıkaramazdı da. Yaptıkları övüle övüle bitirilemedi ve bununla kalmayıp Fenerbahçe’ye özlediği şampiyonluk kupasını neredeyse kesinlikle kazandıracağına inanılmıştı. Gerçekten dünya kupası maçları arasına kadar çok ciddi şeyler verdi.
Peki ya sonrası?
Ne oldu da bir takım üzerinde bu kadar büyük değişim yaşandı?
Hala yanıtsız soru. 
Ortaya atılan bir sürü tezler karşılık bulmadığı gibi sorunun da cevabı hala bulanamadı.
Buraya kadar NOKTA.

Xxx

Takım çok iyi gittiği dönemlerde kimin oynadığı hiç önemli olmadı. Hatta Jesus her maçta yaptığı değişiklikler ile herkesin beğenisini bile kazanmıştı. Tenkitçilerin bu yaptığı iş için ne kadar beğenili ve hocaya övgü yağdırıcı apoletleri unutmamız mümkün mü?
Sahi dünya kupası maçı sonrasında ne oldu da takım bu hale geldi?
En önemli soru bu bence.

xxx
İşte kadro bu
Kaleciler: Altay Bayındır, İrfan Can Egribayat, Osman Ertuğrul Çetin ve Furkan Onur Akyüz.
Defans oyuncuları: Serdar Aziz, Ezgjan Alioski, Nazım Sangare, Gustavo Henrique, Attila Szalai, Samet Akaydın, Ferdi Kadıoğlu, Luan Peres, Çağtay Kurukalıp, Jayden Oosterwolde, Yiğit Efe Demir. 
Orta Saha: Joao Pedro, Miha Zajc, Irfan Can Kahveci, Willian Arao, Emre Mor, Bright Osavi-Samuel, Lincoln, Mert Hakan Yandaş, Miguel Crespo, İsmail Yüksek, Arda Güler, Yusuf Kocaturk.
Forvet: Joshua King, Enner Valencia, Serdar Dursun, Michy Batshuayi ve Diego Rossi.
Bu oyuncuları takıma aldıran kim?
Sahi kim ne yaptı?

Xxx

Gelelim ilk soruya: Arda Güler için daha önceki teknik hocalarından da koruma gelmişti. Yaşı küçük biraz pişsin denmişti. Şimdiden sahaya sürersek kaybederiz düşüncesi hakimdi. Oysa Avrupalı bunun çok ötesinde ve tam tersi düşünceler içinde 16 yaşındaki futbolcuları bile sahaya sürmekten geri kalmıyordu. İyi güzel de koskoca Türkiye’deki bu tez mi yoksa mini minnacık(!) Avrupa’daki tez mi geçerliydi?
Avrupa’nın en büyük hocasını getirdik dendi. Çok güzel de o da Avrupalı teknik hocalarına karşı Arda’yı resmen gömdü. Sadece son 15-20 dakikalarda bu muhteşem yeteneğe süre vererek tecrübe kazanması için emek sarf ettiği düşüncesine kapıldı. Hatta bununla ilgili açıklamalar bile yaptı.

xxx

İşte acı gerçek
Dünya starı hoca J.J. Arda için yaptığı açıklamalardan sonra iş kötüye gitmeye başlayınca anlaşılmayacak bir şekilde birden bire onun yaşını unutup ona sarıldı. Birkaç ayda sanki birkaç yaş almış gibi sürekli oynatmaya başladı. Neden? Çünkü aldığı yenilgiler artık kendisi için tehlike çanları çalmaya başlamıştı. İşte J.J’nin bitişi. Arda’yı şu anda yaptığı gibi daha önce de sürekli oynatsa belki de şampiyon olacaktı. 
Büyük ümitlerle getirilen J.J’nin ülkemizden kaybolarak gidişinde sanırım son maçında çok büyük futbol resitali veren Arda’yı hayatı boyunca unutamayacak. 
            
            
            
            
            
            
            
            
            
    
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
            
 

Edremit’te Afetlere Hazırlık Seferberliği

Istrancalar Risk Altında

Karadeniz’de Natech Risklerine Ortak Kalkan

“Unutma” Sergisi Muğla’da 04.17’de açıldı

Muğla’da 2/B bedelleri Meclis gündeminde

Muğla’da yangın sezonu öncesi orman köylerinde seferberlik

Türkiye tek maaşta Avrupa sonuncusu

16 yaş altına sosyal medya yasağı için imza çağrısı

EGİAD’dan İzmir için “yaratıcı yıkım” hamlesi

Menteşe’ye “inanç ve su” odaklı yeni kent vizyonu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 20 15 1 4 33 49
2.FENERBAHÇE A.Ş. 20 13 0 7 28 46
3.TRABZONSPOR A.Ş. 20 12 2 6 15 42
4.GÖZTEPE A.Ş. 20 11 3 6 15 39
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 20 10 4 6 10 36
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 20 8 6 6 13 30
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 20 7 4 9 3 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 20 6 7 7 -7 25
9.KOCAELİSPOR 20 6 8 6 -5 24
10.CORENDON ALANYASPOR 20 4 6 10 -2 22
11.GENÇLERBİRLİĞİ 20 6 10 4 -3 22
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 20 4 8 8 -6 20
13.HESAP.COM ANTALYASPOR 20 5 10 5 -14 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 20 4 9 7 -9 19
15.İKAS EYÜPSPOR 20 4 10 6 -12 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 20 3 10 7 -12 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 20 2 9 9 -25 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 20 2 15 3 -22 9