Dr. TARKAN ÖZÇETİN


BİR KEDİ İÇİN DEĞER Mİ?

Bugün Filistin’de, Ukrayna’da dünyanın her yerindeki savaşlarda on binlerce masum çocuk, kadın ölüyor. Yarın da korkarım ki geçmişte olduğu gibi bu katliamlar devam edecek. Çok uzaklara gitmeye gerek yok ülkemizde de başta kadınlar birçok masum insan cinayetlere kurban oluyor. Sayı her geçen gün artıyor. Listeyi uzatmanın, örnekleri arttırmanın çok anlamı yok.


Bugün Filistin’de, Ukrayna’da dünyanın her yerindeki savaşlarda on binlerce masum çocuk, kadın ölüyor. Yarın da korkarım ki geçmişte olduğu gibi bu katliamlar devam edecek. Çok uzaklara gitmeye gerek yok ülkemizde de başta kadınlar birçok masum insan cinayetlere kurban oluyor. Sayı her geçen gün artıyor. Listeyi uzatmanın, örnekleri arttırmanın çok anlamı yok.

O zaman bu insanlıktan çıkmış ortamda asıl soruya gelelim. Bir kedi için değer mi?

O bir kedinin ismi dün İzmir’de Yamuk, Osmaniye’de Umut’tu. Bugün de İstanbul’da EROS..

Hayvanları sevmeyen (hadi öyle demeyelim) hayvanları bizim kadar sevmeyenlerin akıllarında böyle bir sorunun olduğu tahmin ediyorum. Belki söylemeye cesaret edemiyorlar, belki utanıyorlar ama tahminimizin çok ötesinde insan maalesef böyle düşünüyor. Başta ülkemizi yönetenler böyle düşünmeseler, onları da can olarak görseydiler gerekli kanunlar çıkar, bugünler yaşamaz, sessiz canları vahşice öldürenler hak ettikleri cezaları alırlardı.

Sorumuza tekrar dönelim, bir kedi için değer mi?

Cevap net: Evet, değer

Yeni soru: Neden değer?

Bu sorunun 2 cevabı var. Birincisi mantıklı  ikincisi duygusal.

İlk olarak mantıklı hatta bilimsel olanı açıklayalım. Bakın sevgili “hayvanları o kadar da çok sevmeyen”, seviyormuş gibi görünmeye çalışan insan. Birçok katil ilk cinayetini cezasız olduğu, ortada kanıt bırakma riski olmadığı için hayvanlar üzerinde işliyor. Sonra sıralamada çocuk ve kadınlar geliyor. Bu sıra pek şaşmıyor ve yüzlerce bilimsel çalışma bunu destekliyor, kanıtlıyor. Yani bugün kedi köpekleri canice öldürenler yarın seni, karını, çocuğunu gözünü kırpmadan öldürecek. Hatta bundan zevk alacak. Sonra seni de öldürecek. Kısaca bugün kedi köpek öldüren, onlara işkence eden yarın asla bununla yetinmeyecek sana, bana, topluma, gücünün yettiği herkese aynısını yapacak. Eline yetki geçerse belki yüz binler, milyonlarca insanın ölmesi için kararlar verecek. Hani bi söz var ya “yemin edebilirim ama ispatlayamam” işte insanlık tarihi böyle gözü dönmüş insanları, hayvanları, ormanı, hiçbir şeyi sevmeyen cani liderlerle dolu.

Keşke bunlar ilk cinayetlerinde cezalandırılsalardı.

Keşke Turgut Uyar’ı bilselerdi, onu okusalardı..

Keşke bir şiir okumuş,
Bir kedi sevmiş olsaydınız.
Belki bu kadar, kirletmezdiniz dünyayı…

Sorunun mantıklı cevabını yeterince açıklayabildiysem duygusal cevaba da gelebiliriz. Cevap kısa ve basit. Bir kedinin dakikalarca işkence ile öldürülmesine isyan etmek, onu yapanın cezasız kalmaması için mücadele etmek, bir kedi için değer mi sorusuna hiç düşünmeden EVET demek için hayvansever olmaya gerek yok, sadece insan olmak yeterli.

Yarın Eros’un katili hakim karşısına çıkacak. Yeniden yargılanacak. Umarım Yüce Türk Adaleti, sadece bir kediyi öldüreni değil insanlığı da öldüren bu kişiye en ağır, en ibretlik cezayı verecek.

Umarım bir kedi için değmez denmeyecek..

 

İzmir’in Efsane Başkanı Ahmet Piriştina Vefatının 21. Yılında Anıldı

EOSB MTAL’de düzenlenen KariyerFest’25, öğrencilerle sanayi kuruluşlarını buluşturdu

KAAN Savaş Uçağında Tarihi İhracat! Türkiye, Endonezya’ya 48 Adet Satacak

Muğla İtfaiyesi Bayramda 121 Olayla Mücadele Etti

Hastane yolcuları için özel yaya tüneli

Datça’da Ücretsiz Yüzme Dersleri Başladı: “Bilenin Bilmeyene Borcu Var”

Kurban Bayramı'nda Et Tüketimine Dikkat: Türk Kanser Derneği'nden Sağlık ve Güvenlik Uyarıları!

Çamlıca Kulesi 4 Yaşında: 2,3 Milyon Ziyaretçiye Ev Sahipliği Yaptı

Efeler Yolu Ultra Trail’de Nefes Kesen Yarışlar Tamamlandı

Mazot 5 Kat Arttı, Destek Yerinde Saydı: Çiftçi Satamıyor, Üretemiyor!

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 36 30 1 5 60 95
2.Fenerbahçe 36 26 4 6 51 84
3.Samsunspor 36 19 10 7 14 64
4.Beşiktaş 36 17 8 11 23 62
5.İstanbul Başakşehir 36 16 14 6 4 54
6.Eyüpspor 36 15 13 8 5 53
7.Trabzonspor 36 13 11 12 13 51
8.Göztepe 36 13 12 11 9 50
9.Rizespor 36 15 17 4 -6 49
10.Kasımpaşa 36 11 11 14 -1 47
11.Konyaspor 36 13 16 7 -5 46
12.Alanyaspor 36 12 15 9 -7 45
13.Kayserispor 36 11 13 12 -12 45
14.Gazişehir Gaziantep 36 12 15 9 -5 45
15.Antalyaspor 36 12 16 8 -25 44
16.Bodrum FK 36 9 17 10 -17 37
17.Sivasspor 36 9 19 8 -16 35
18.Hatayspor 36 6 22 8 -27 26
19.Adana Demirspor 36 3 28 5 -58 2