Santorini'den yola çıkalım. Yer kabuğu yani litosfer dünyanın çapı göz önüne alındığında sütün üzerindeki kaymak, elmanın kabuğu kadar kalın yani incecik Yekpare de değil.
Donmuş bir gölün üzerinde birbiri ile kırıklar ile ayrılmış ama tam temas halinde buz laevhaları gibi. Birini iteklersen diğeri de bu temas nedeni ile mutlaka etkilenir.
Üst kabuk sert levhalardan oluştuğu ve bir alt katman nispeten daha akışkan olduğu için üzerlerine uygulanan kuvvete karşı farklı tepki göstermeleri de doğaldır.
Bu basit temel bilgiler eşliğinde. - Atmosfer basıncında ani değişiklikler depremleri tetikler kardeşim.
- Uzay boşlukta kütle çekim dengesini değiştiren her tür pozisyon, ayın hareketleri, güneş ve ay tutulmaları, gezegenlerin konumu vs depremleri tetikler kardeşim.
- Asya Pasifikte meydana gelen bir levha hareketi doğudan batıya doğru diger levha hareketlerini tetikler kardeşim. Bizimle alakası yok diyemezsin. Tüm bunlar birbirinden bağımsız değildir.
Şimdi güncel soru şu. Santorini'de meydana gelen yer kabuğu devinimi bizi etkiler mi? Mantık ve bilim şudur. Bizdeki yer kabuğu hareketleri Santoriniyi bu hale getirdi.
Küçük Anadolu levhasının KuzeyBatı yönünde itilmesi Ege denizinin o bölgesinde bir yırtılma meydana getirdi. Yani ilerleyen tarihlerde Santorini sebep değil hep sonuç olacaktır.
Bir volkanik aktivite elbette çevreyi etkiler ama o aktivitenin oluşması için henüz Batı sınırı tam olarak tespit edilmemiş olan Anadolu levhasının kenarında (Kuzey veya Güney hattı) bir deprem gerekir. Biz dikkatimizi Kuzeyde Gemlik-Bursa-Edremit hattına yoğunlaştırmalıyız.
Güneyde de Kuşadası, Datça dan içeriye doğru Denizli ön planda olmalı. Özetle; Levha hareketleri doğudan batıya etkileşim içindedir.
Ve yukarıda özetlediğim levhalar üzerindeki her fiziksel değişim bu hareketleri etkiler.