Mustafa SARIİPEK/
İzmir'in yaz yoğunluğunun yaşandığı ilçelerindeki 40 adet 112 Sağlık İstasyonu'nda çalışan 520 kişiye, yaz aylarında rapor aldıkları gerekçesiyle "Nöbet değişmeme" cezası verildi. Birlik Sağlık Sen bu uygulamaya karşı çıktı.
117 adet 112 istasyonu bulunan İzmir'de yaz yoğunluğunun yaşandığı Dikili, Foça, Aliağa, Urla, Çeşme, Karaburun, Seferihisar, Gümüldür gibi sahil ilçelerindeki 40 adet 112 Sağlık İstasyonu'nda çalışan 520 kişiye, yaz aylarında rapor aldıkları gerekçesiyle "Nöbet değişmeme" cezası verildi. Birlik Sağlık Sen bu uygulamaya karşı çıkarak, "Yönetim kendi plansızlığını personeline yüklüyor" açıklaması yaptı.
Birlik Sağlık Sen Genel Başkanı Ahmet Doğruyol SÖZCÜ'ye, "Bu 40 istasyondaki sıkıntı yaz izinlerinin idare tarafından iyi planlanmaması. Senelik izin hakkı olana izin verilmeyince alınan raporlar nedeniyle bu ilçelerde 30'a yakın 112 istasyonu kapanınca bunun acısını rapor alınan istasyonlardaki çalışanlardan çıkarılıyor" dedi.
SENELİK İZİN CETVELİ DÜZENLİ YAPILSA BU SIKINTI YAŞANMAZDI
Genel Başkan Doğruyol açıklamasında, "Yazın, herkesin yıllık izni yasal hakkı. Bunu planlamak da idarenin görevi. İdare bu planlamayı çok doğru yapamadığından yazın izin isteyen arkadaşlara 20 gün isteyene 45, 15 gün isteyene10 ya da daha fazla izin verilirken bazılarına ise hiç izinler verildi. Burada personele psikolojik baskı uygulandığı için de istediği izni alamayan çalışanlar tepki göstererek bu sefer şöyle ya da böyle sebeplerle doktordan rapor aldı. Bu durumda da yazın bazı istasyonlarda 30'a yakın 112 kapanınca hizmetler de aksamış oldu. Bunun sorumlusu tabii ki personel olmayıp planlama yapamayan idare olacak. Her şey baskıyla olmaz. Şimdi çok rapor alınan istasyonlarda rapor alan kişi cezalandırılamadığı için tüm istasyonun cezalandırılması yoluna gidildi" diye konuştu.
117 İSTASYONUN 77'SİNDE HALA NÖBET DEĞİŞTİRME UYGULANIYOR
24 saat çalışan 112 sağlık personeli nöbet sisteminde, çocuğu ya da ailesinden birisi hastalanan, çok önemli işi çıkan çalışanların kendi aralarında nöbetlerini değiştirebildiklerini hatırlatan Doğruyol şöyle konuştu: "Bir istasyonda 13-14 kişi görev yapıyor. Şimdi bu 40 istasyonda görev yapan yaklaşık 520 kişi için nöbet değiştirme yasaklandı. Hizmetlerin sıralı olarak uyulması isteniyor. Nöbet değiştirmeyle görev aksamadığı gibi personel de işini yapmış olunca hiçbir sıkıntı yaşanmıyordu. Önemli olan bir personelin belirlenen saat kapsamında görevini yapması değil mi? Bunu gün değişerek yapmakta şimdiye kadar sakınca yokken yeni mi oldu? Buradaki amaç yaz aylarında rapor alındığı için personele psikolojik baskı yapmak."
BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI
Birlik Sağlık Sen ayrıca şu açıklamayı yaptı: "İzin alamayınca rapora başvuran personelle diyalog kurulsaydı kapatılan istasyon sayısı 30 değil, belki de 3-5 olurdu. Diyalogdan uzak, baskıcı yönetimlerin faturasını maalesef kapatılan istasyonlarla vatandaş çekmektedir. İzmir 112 yönetiminde aynı iletişimsizlik hala devam ediyor.112 Başkanlığı 'Çalışan sağlığı ve güvenliği komisyonu artan istirahat raporları konusunda toplandı. Personelimizin sık rahatsızlanıp rapor aldığı görülen istasyonlarımızda günaşırı nöbetlerin bunu arttırdığı için bu istasyonlarımızın nöbet listeleri korumaya alınacaktır. Bu istasyonlarımızda bu amaçla ayın başında gönderilen liste dışında nöbet değişimi yapılmayacaktır' açıklaması yaptı. Yönetimin görevi rapor alan personelden ziyade rapor almayan personeli cezalandırmak, personele psikolojik baskı yapmak yerine neden bu kadar çok rapor alınıyor diye huzursuzluğun kaynağını tespit etmek için araştırmaktır. Aynı şekilde 112 Çağrı karşılama merkezinde gün içinde 26 personel çalışması gerekirken, 21 personelin çalışması, zaman zaman gelen çağrıların karşılanamaması yani vatandaşın 112 ye ulaşamaması yetmiyormuş gibi, personelin çalışma düzenine müdahale ederek, personellere baskı uygulamak, huzursuz etmenin ne gereği vardır? Anlamak mümkün değildir."