• BIST 100

    9141,31%-0,67
  • DOLAR

    39,65% 0,12
  • EURO

    45,98% 0,36
  • GRAM ALTIN

    4277,31% -0,31
  • Ç. ALTIN

    6950,65% 0,00

Kayseri Valiliği ve Migros'tan Yerli Yeşil Mercimek Üretimi projesi

Kayseri Valiliği ve Migros'tan Yerli Yeşil Mercimek Üretimi projesi

EKONOMİ 9.08.2024 15:24:38 0
Kayseri Valiliği ve Migros

İSTANBUL (AA) - Kayseri Valiliği ve Migros, Yerli Yeşil Mercimek Üretimi projesi kapsamında Kayseri'de yerli üretim yeşil mercimek ekimini artıracak.

Migros'tan yapılan açıklamaya göre, yerel ekonomiye destek vermek amacıyla Kayseri Valiliği ve Migros güç birliğinde, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kayseri Şeker, GürAta ve Zzef desteğiyle Kayseri'de yerli yeşil mercimek üretimi ivme kazandı. Projeyle, yeşil mercimeğin yerli üretiminin artırılması ve bölgesel kalkınmaya hız verilmesi hedefleniyor.

Proje kapsamında, Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından üreticilere sertifikalı tohumlar dağıtıldı.

Oluşturulan eğitim programları ve verilen teknik desteklerle, ekim alanlarında çoklu ürün yetiştiriciliği, ürün kayıplarının azaltılması ve onarıcı tarım konularında da çalışmalar yapılıp üreticilerin yetkinlikleri artırılıyor. Migros'un alım garantisi, lojistik ve paketleme desteğiyle çiftçilerin güçlenmesi hedefleniyor.

2024 için Kayseri'de 4 bin dekar, Kayseri Şeker'in üretim yaptırdığı komşu illerde yaklaşık 6 bin dekar olmak üzere toplam 10 bin dekar alanda mercimek ekimi gerçekleştirildi. Üretilen yüzde 100 yerli yeşil mercimek, Migros ile Türkiye çapında tüketiciye ulaşmaya başladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, tarımsal ürünlerde sürdürülebilir üretim için yerli üreticinin ve yerel ürünlerin desteklenmesinin önemine işaret ederek sözleşmeli tarımı ve onarıcı tarımı önemsediklerini vurguladı.

Çiçek, "Yerli Yeşil Mercimek projemiz, ilimizde önemli bir ekonomik canlılık yaratacağı gibi diğer illerimize de örnek olacak. Bu projede, Tarım ve Orman Bakanlığımızın Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilen 38 bin kilogram yerli yeşil mercimek tohumu çiftçilerimize ulaştırıldı. Kayserimizin, kuru fasulye ve nohutta olduğu gibi yerli yeşil mercimek üretiminde de önemli bir üretim merkezi olacağına inanıyoruz." ifadelerini kullandı.

Migros Grubu Pazarlama İcra Kurulu Üyesi Ekmel Baydur da bitkisel protein açısından zengin yerli yeşil mercimeğin üretimini canlandırmak için örnek bir projeyi hayata geçirdiklerini aktardı.

Kayserili çiftçilere gıda güvenliği, kalite, ambalajlama, finansman, pazarlama, lojistik gibi konularda eğitim verdiklerinin bilgisini paylaşan, Baydur, şunları kaydetti:

"Tüketicilerimiz, yerli tohumla üretilmiş, kaliteli ve sağlıklı proteini uygun fiyatla sofrasına koyabilecek, Türkiye'de her tencereye yerli yeşil mercimek girecek. Çiftçilerimiz de, Migros sayesinde ürünlerini Türkiye'nin dört bir yanına ulaştırabiliyor ve emeğinin karşılığını zamanında, değerinde ve güvenle alıyor. Bu proje, onarıcı tarım uygulamalarıyla sürdürülebilirliğe de katkı sağlıyor. Karbon ayak izini düşürüyor, su tasarrufu sağlıyor, biyolojik çeşitliliği koruyor."

Kayseri İl Tarım ve Orman Müdürü Bülent Saklav da Tarım ve Orman Bakanlığı ile yerel kaynakların destekleriyle yüzde 50 hibeli olarak 38 bin kilogram sertifikalı ve yerli çeşit yeşil mercimek tohumunu üreticilere ulaştırdıklarını bildirdi.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, "Tüketicilere kaliteli ve milli ürünler ulaştırmaktan gurur duyuyoruz. Kayseri Şeker ve Migros işbirliği ile üretim çeşitliliği ve toprak verimliliğini artırmak amacıyla, tarım parsellerinde birlikte yetiştiricilik (intercropping) modeliyle AR-GE çalışmaları yürütüyoruz." görüşünü paylaştı.

Haber Kaynak : AA

İran-İsrail Savaşında Güç Kimin Elinde?

İsrail'den İran'a Natanz Darbesi: Üst Düzey Komutanlar Öldü, Tahran Savaş Emri Verdi

Sakız Adası’nın Gözdesi Bella Cisterna’ya Turizmden Altın Taç!

Ahmet Davutoğlu’ndan Kerkük’e Anlamlı Ziyaret: “Unutmadık, Unutturmayacağız”

Erdoğan'dan Tiran'da Küresel Mesaj: “Adil ve Kapsayıcı Bir Yönetişim Mimarisine İhtiyaç Var”

Kıbrıs’ta Denizcilik Zirvesi: Sektörün Devleri Girne Üniversitesi’nde Buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kalkınma Yolu Projesi Mesajı: “Tüm Bölgenin İstikrarına Katkı Sunacak”

Belgrad: Osmanlı'dan Günümüze Uzanan Bir Başkentin Hikayesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KKTC'de TEKNOFEST Mesajı: “Nice Asırlar Boyunca Burada Olacağız”

Erdoğan: “Adlarımız farklı olsa da soyadımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir”

Burak Kut’tan Müzikseverlere Sürpriz Single: “Dümenci” Yayında!

Simge’den Yazın Hit’i: “Mucize” Müzik Listelerini Sallıyor!

Elif Buse Doğan: "Hayal Ettiğimin Hep Bir Adım İlerisindeyim"

Simge Harbiye’de Büyüledi: Yeni Şarkısının Müjdesini Verdi…

maNga, Erdek’te 19 Mayıs Coşkusunu Dinleyici Rekoruyla Kutladı!

Ziynet Sali’den Kıbrıs’ta 19 Mayıs’a Özel Coşkulu Konser

Aybüke Albere: “Okan Bayülgen’in Dayağını Yedim!”

Ünlü Dövme Sanatçısı Fatih Serdaroğlu, Saç Pigmentasyonunda Dünya Markası Oldu!

Simge’den Çifte Müjde: Yeni Albüm Geliyor, Harbiye’de İlk Kez Yeni Şarkı!

Mabel Matiz Bahar Konserleriyle Hayranlarıyla Buluşuyor

TFF 3. Lig’de Yeni Dönem: 2025-2026 Sezonunda Bölgesel 4 Grup Sistemi

Baran Doruk Şimşek Türkiye Şampiyonası’nda Madalyalara Ambargo Koydu!

Eskişehirspor’da Ulaş Entok Yeniden Başkan Seçildi

Eskişehirspor Genel Kurulu Yarın

Eskişehirspor’a Destek Mesajı: “Ulaş Entok ve Yönetimi Göreve Devam Etmeli”

Aydın Büyükşehir Belediyespor, Rus Smaçör Anna Tikhomirova’yı Transfer Etti

Anadolu Üniversitesi Futbol Takımı El Değiştirdi: Yeni Sahibi Taylan Şahin!

A Millî Takım, Meksika’ya Tek Golle Mağlup Oldu

Eskişehirspor Bölgesel Amatör Lig'de Şampiyon Oldu, Kupasını Aldı

Eskişehirspor Şampiyonluğu Kupayla Taçlandırdı! Stadyumda Ceza Rüzgârı, Havai Fişek Şovu

Venezuela İhraç Ürünleri Fuarı İstanbul’da Kapılarını Açtı

Manşetle Ekonomi Yönetmenin Bedeli: Yıllık 2 Trilyon Lira Faiz Ödemesi

Sanayi Üretiminde Artış, İşsizlikte Rekor Düşüş: Ekonomi Programı Sonuç Veriyor

Anneler Günü Alışverişlerine Dikkat! Tüketicilere Sahte Ürün ve Kampanya Uyarısı

Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğruyol: “TÜİK Verileriyle Memur, Emekli ve İşçi Her Geçen Gün Fakirleşiyor”

Yurt İçi ÜFE Nisan 2025'te Yıllık %22,50, Aylık %2,76 Arttı

Mart Ayı Enflasyon Rakamları

Emeklilere Bayram İkramiyesi Fark Ödemeleri 3 Nisan’da Başlıyor

Küpeli: "Eskişehir'e Marka İşletmeler Yakışır"

Ekonomimiz Güçlü Temeller Üzerine Kurulu

Özel Amaçlı Sağlık Raporlarında Yeni Dönem Başladı: İşlem Kodu, e-Nabız, Otomatik İade

Kurban Bayramı’nda Et Tüketiminde Bu Uyarılara Dikkat!

Eskişehir İl Sağlık Müdürlüğü’nden Tütünle Mücadeleye Güçlü Destek

ESOGÜ Hastanesi’nde Şizofreni Farkındalığı: Dünya Şizofreni Günü'nde Etkinlik Düzenlendi

“İdeal Kilonu Öğren Sağlıklı Yaşa” Kampanyasına İlk Haftada Yarım Milyondan Fazla Katılım

23 İlde 26 Merkezde Hiperbarik Oksijen Tedavisi: Binlerce Hasta Şifa Buldu

Yaşar Bildirici, Talasemi Önlenebilir!

Anahtar Parti'den Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ndeki Çocuk İstismarı İddiasına Sert Tepki: “İhmallerin Üstü Örtülmesin!”

Dünya Astım Günü'nde Öne Çıkan Tema: "İnhaler Tedavi Ne Kadar Doğru, O Kadar Etkili"

Aile Hekimi Kaydında Yeni Dönem: İkamet Adresine Göre Otomatik Aktarım Başlıyor