• BIST 100

    10247,8%-0,86
  • DOLAR

    32,25% 0,06
  • EURO

    34,72% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2400,38% 0,31
  • Ç. ALTIN

    3892,73% 0,00

Müzisyen ve yazar Beyza Doğuç, yapay zeka ile işlerinde yenilikçi yaklaşımlar sergiliyor

"Yavaş yavaş yapay zeka hayatımızın her yerinde yer almaya başladı. Bizim yapay zekayı yönlendirmemiz ve sanatçı olarak yer almamız, yapay zekayı araç olarak kullanmamız lazım"

TEKNOLOJİ 31.01.2024 14:11:00 0
Müzisyen ve yazar Beyza Doğuç, yapay zeka ile işlerinde yenilikçi yaklaşımlar sergiliyor


ANKARA (AA) - AİŞE HÜMEYRA AKGÜN - Yapay zekayı kullanarak birçok sanatsal çalışmaya imza atan 28 yaşındaki Beyza Doğuç, "Yapay zekanın ürettiği sanat doğrudan insanın sanatında olmamalı. Bir araç gibi onu kullanmalıyız ve sanatçının kendini geliştirmesinde bence bir asistan görevinde olmalı." dedi.
Yapay zeka içeren projeler ve eserlerine yansıttığı yeniliklerle dikkati çeken Doğuç, kendi besteleri ve şarkılarını YouTube kanalından dinleyicilerin beğenisine sunuyor.
Ankara Üniversitesi Gazetecilik Bölümünü bitiren Doğuç'un yapay zeka ve yazılımla hazırladığı 30'dan fazla şarkısı bulunuyor. Doğuç, küçük yaşlardan itibaren kendi şiirlerini, hikayelerini ve bestelerini yazıyor ve videolar eşliğinde kendi sosyal medya hesaplarından yayınlıyor.
Yapay zeka ile podcast yayını da yapan Doğuç, son olarak kurgusunu ve evrenini kendi oluşturduğu, ana karakterlerinden birini ise yapay zekanın yönlendirmesiyle "Koda" isimli bir roman kaleme aldı.
Teknolojiyle edebiyatın bir araya geldiği kitaba ve yapay zekayla yaptığı çalışmalara ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Doğuç, üniversiteden sonra bir süre gazetecilik ve grafik tasarım üzerine çalıştığını ancak her zaman müziğin hayatında yer edindiğini söyledi.
- "Rüyamda gördüğüm enstrümanı 3D ile modelledim"
Beyza Doğuç, 14 yaşında ilk romanını internette yayınladığını belirterek, "O zamandan itibaren yazdığım, çizdiğim, müzik yaptığım, teknolojiyle ilgilendiğim bir dönemim vardı. Sonrasında sektöre giriş yapmak ve ana mesleğim olarak bunu yürütmek istedim. 5-6 yıldır aktif olarak müzik ve teknolojiyle içerik üretimi yapıyorum." diye konuştu.
Yaptığı müziği farklı bir şekilde dinleyiciye sunmak amacıyla girişimlere başladığının altını çizen Doğuç, şu bilgileri verdi:
"Nelerden ilham alabilirim, neleri, nasıl dönüştürebilirim? sorusuyla ilgilenmeye başladım. 2-3 yıldır, 'Orman sesi, kitap sesi ve basketbol sesiyle şarkı yapayım.' gibi şeylerin peşindeydim. Sonra işin içine ufaktan teknolojiyi de kattım. Yazılım öğrenmek istedim. Yazılım çalışıp, bir müzik, beste yapan yazılım oluşturduk. Rüyamda gördüğüm enstrümanı da 3D ile modelledim. Yapay zekanın günümüzde artan kullanımı da benim dikkatimi çok çekti. İlk ChatGPT çıktığında 'Bu nasıl bir şey?' diye doğrudan kullanınca, artık sanatımda da yer etmeye başladı. Bu kadar aktif kullanmam da çok keyif aldığımdan oldu."
Doğuç, çok farklı konseptlerde bir şeyler yapmaya çalıştığını ifade ederek, "Aslında hepsinin temellerini öğrenip, kendimi geliştirmek amacım. Mesela klasik eserleri uyarladığım 3 tane şarkım vardı. Mozart ve Beethoven'ın eserlerini modern şekilde yorumladım. Bu çalışmanın yapım süreci kitapla aynı döneme denk geldiğinden kitaptaki o karakterler sanki o şarkıları yapmış ve söylemiş gibi yer ediyor. Slow şarkılarım da var. Birçok türde aslında zengin bir (şarkı) kütüphanem var." dedi.
- "Yapay zekanın sanatçının yerine geçmemesini amaçlıyorum"
Yaptığı çalışmalar karşısında genelde yapıcı eleştiriler geldiğini aktaran Doğuç, "Yapay zekanın sanatta kullanımındaki yeri, sanatçıyla ne şekil alışveriş içerisinde olacak, bu merak edilen bir konu. Benim de amacım aslında yapay zekayı kullanırken, yapay zekanın sanatçının yerine geçmemesi. Yapay zekanın ürettiği sanat, doğrudan insanın sanatında olmamalı. Bir araç gibi onu kullanmalıyız ve sanatçının kendini geliştirmesinde bence bir asistan görevinde olmalı. Bunu göstermeye çalıştığım için beni takip eden insanlarla iyi bir iletişimimiz var. Karşılıklı fikir alışverişinde bulunarak ilerliyoruz." değerlendirmesini yaptı.
Beyza Doğuç, yapay zekayla çalışma sürecine ilişkin de şunları kaydetti:
"Daima ürettiğim şeyin en temelinde ben oluyorum. Yapay zekaya 'Sen bu şarkıyı yap.' değil de mesela 'Ben böyle bir şarkı yapacağım. Bunun için bana ne lazım?' diyorum. Renklere yaptığım bir şarkı serisi vardı. Kırmızı renk geçmişte nasıl kullanılmış? Hangi sembolik anlamlarda kullanılmış? Yapay zekayı bunu araştırmakla görevlendirip, şarkıyı ben yaptığımda hep daha iyi bir sonuç ortaya çıkıyor. Bazen önümüzde yapay zeka olunca 'O yapıversin işte' gibi bir alışkanlık insanlara geliyor olabilir ama onun yaptığı şey daima benimkinden daha az ruha sahip olduğundan kendi özgünlüğümü yansıtmıyor. O yüzden yapay zekayı hep ikinci planda tutmaya çalışıyorum."
Yapay zekaya iyi bir Türkçe şarkı nasıl yazılır? ve Türk kültüründeki duygular ve düşünceler sanatı nasıl etkiler? gibi sorular sorduğunu dile getiren genç müzisyen, "Dikkatini bir noktaya çekiyorum ki, istediğim yönde cevaplar verebilsin. Ayrıca yapay zekayı kullanırken bir hata yaptığında ona, 'Bu iyi olmadı.', 'Hayır.' dediğimizde motivasyonunun düşmesi söz konusu. Aslında bir kod yığını yapay zeka ve ona 'Hayır bu iyi değil.', 'Doğru değil.' dersek, o da 'bir hata yaptım' deyip tamamen yaptığı şeyi yanlış olarak kodluyor. O yüzden ona 'Şu tarafı güzel olmuş. Bunu biraz daha geliştirelim.' gibi yaklaşmak daha önemli. Yapay zeka kullanmak da aslında başlı başına bir sanat." ifadelerini kullandı.
- "Yapay zekayı araç olacak şekilde kullanmamız lazım"
İthaki Yayınlarından çıkan yapay zeka ile kaleme aldığı "Koda" kitabına da değinen Doğuç, şunları aktardı:
"Küçüklüğümden beri yazıyorum. Kitap yazmak aklımda vardı ama aslında yapay zeka bir karakteri yönetse, ben kitabın kalan kısmını yazsam, bir karakterin konuşma sırası geldiğinde o yapay zeka yönetiminde olsa, ortaya nasıl bir şey çıkar? sorusunu merak ettim. Oturup, sürekli yapay zekayı kullanırken bu tarz oyunlar da oynuyordum. Sonrasında bunun insanlara sunulmaya değer bir şey olduğunu düşündüm. Koda kitabımda önce evreni oluşturdum. Sonra hangi karakteri yapay zeka yönetmeli, onun yönetmesi neden anlamlı olmalı diye düşündüm. Yapay zekaya 'Ben bir hikaye yazacağım, sen bu karakter olacaksın.' dedim. Sonrasında böyle bir kitap çıktı. Geçen yıl ocak ayında yazmaya başladım. O dönem ChatGPT 3 vardı, 4'ü yoktu ve karakterimi 3 ile yazmaya başladım. ChatGPT 4 çıktığında da geçiş yaptık. Bu da karakterin gelişimi açısından çok anlamlı oldu. Çünkü kitapta da göreceksiniz orada önemli bir karakter gelişimi var. Daha bilinçlenmiş gibi. Bir yıl içerisinde de süreç tamamlandı."
Doğuç, yapay zekanın edebiyata el atması konusunda insanların tedirginliği olduğuna işaret ederek, "Kitapları yapay zeka yazarsa o zaman yazarlar ne olacak ya da bir yazarın kitaptaki sanatının yapay zeka ile yer değiştirmesi nasıl bir sonuç verecek? Bu önemli bir tartışma konusu. Ben de bu konuya dikkat çekmek istedim. Her şeyi yapay zekaya bırakarak yapmamalıyız. Yavaş yavaş yapay zeka hayatımızın her yerinde yer almaya başladı. Bizim yapay zekayı yönlendirmemiz ve sanatçı olarak yer almamız, yapay zekayı araç olarak kullanmamız lazım. Bunu göstermeye çalışıyorum." açıklamasını yaptı.
- "Sen ne kadar iyi yönlendirirsen, o kadar iyi cevap veriyor"
Kendi yapay zekasını tasarlama hedefinde olduğuna dikkati çeken Doğuç, "Yaptığım bir şarkı yazılımı vardı. Onu tamamen yapay zekaya entegre etmeyi planlıyorum. Beyza Doğuç'un bir yapay zekası olsun ve benim adıma bir şeyler yapsın ya da benim asistan olarak kullandığım bir yapay zeka oluşturayım ve onu insanlarla paylaşabileyim. Benim asistanım insanlara da yardımcı olsun gibi planlarımız var." dedi.
Doğuç, yapay zeka kullanımı konusunda tavsiyelerde bulunarak sözlerini şöyle sürdürdü:
"Yapay zekayı kullandıkça, onunla iletişim kurdukça işinize yaradığını, ne şekilde kullanabileceğimizi görüyoruz. O yüzden bir gün oturup bir anda istediğimiz sonucu alamayabiliriz verdiği cevaplardan. Benim en çok karşılaştığım şey, başına oturup bir soru sorup bu iyi yapmıyor ki deyip kalkmak oluyor. Aslında orada sen ne kadar iyi yönlendirirsen, o kadar iyi cevap veriyor. Yapay zekayı iki yıldır aktif olarak kullanıyorum ve iletişimim çok gelişti. Yani sadece yapay zekayla benim istediğim cevapları versin diye konuştukça insanlarla nasıl iletişim kurmam gerektiğini, kendimi nasıl ifade etmem gerektiğini öğrenmiş oldum. Yapay zekayı kullanmanın böyle bir inceliği de var."


Haber Kaynak : AA

İzmir'de ilk hac kafilesi kutsal topraklara uğurlandı

Özdağ'dan emekli maaşı çıkışı

Ayvalık açıklarında 23 düzensiz göçmen yakalandı

Afyonkarahisar Valisi Yiğitbaşı, endemik tür Eber Sarısını inceledi

Manisa'da inşaatlardan demir çalan 3 şüpheli tutuklandı

Eskişehir'de parkta bir kişinin darbedilmesi ve bıçaklanmasıyla ilgili 5 şüpheliden 3'ü tutuklandı

"Mahzen-40" operasyonlarında Eskişehir'de yakalanan 2 şüpheliden biri tutuklandı

Aydın'daki trafik kazasında bir kişi öldü

Uşak merkezli uyuşturucu operasyonunda yakalanan 12 şüpheli tutuklandı

GÜNCELLEME - Denizli'de patlama meydana gelen jeotermal kuyunun kapatılması çalışmaları sürüyor

İzmir'de tarihi binada çıkan yangın kontrol altına alındı

Eskişehir'de DEAŞ şüphelisi yakalandı

Bodrum'da göçmen kaçakçılığı iddiasıyla yakalanan 5 zanlı tutuklandı

Soma'daki maden faciasına ilişkin 28 kamu görevlisinin yargılanmasına başlandı

Milli hentbolcu Halil İbrahim Öztürk'ten İzmirlilere maç daveti

Manisa'da üzerlerinde uyuşturucu madde bulunan iki şüpheli yakalandı

İngiliz Büyükelçi Morris, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Aras'ı ziyaret etti:

Muğla'da evinde kenevir yetiştiren zanlı tutuklandı

Kütahya'da üniversite öğrencileri çizgi film karakteri kostümleriyle festivale katıldı

Festivalde gelin damat rolünü oynayan çift, 10 ay sonra resmi nikah kıydı

Bodrum'da yüzlerce kişinin katılımıyla deniz dibi ve kıyı temizliği yapıldı

Manisa'da hemzemin geçitte trenin çarptığı otomobilin sürücüsü öldü

Eskişehir merkezli PKK/KCK operasyonunda 10 şüpheli yakalandı

Uşak'ta nisanda asayiş olaylarının yüzde 84'ü aydınlatıldı

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz, Balıkesir'de konuştu:

Muğla'da otomobil ile minibüs çarpıştı, 1 kişi öldü, 2 kişi yaralandı

İhale süreçleri başladı

Eskişehir'de kaçakçılık operasyonu

Efeler'de bir kişi evinde ölü bulundu

Güneş enerjisi sektörü temsilcileri İzmir'de bir araya geldi

Yükleniyor

Bu roketler savaş değil şenlik kokuyor

Neşeli Paskalya Coşkusu Dünyanın Dört Bir Yayını Sardı

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, İstanbul'a geldi

Fethinden Mübadeleye Sakiz Adasi’’

Mostra karnavali

Kamboçya'da öldürülen Türk vatandaşı, İzmir'de son yolculuğuna uğurlandı

Yunanistan Başbakanı Miçotakis; 10 Adaya Vize Kolaylığı

96. Oscar ödülleri sahiplerini buldu

Fashion Factor’ün 7. Defilesi tamamen halılardan oluşan ilk moda koleksiyonuna ev sahipliği yaptı

Erdoğan: Batılı güçlerin 'tavşana kaç tazıya tut' diyen ikiyüzlü politikasıdır"

Aşk, heyecan, aksiyon ve çok daha fazlası Mayıs'ta Netflix'te!

Özlem Değirmen’den görkemli defile

İlk tebrik Diva'dan geldi

Türkiye'nin en eğlenceli kadın şarkıcısı, Yıldız Tilbe

Yıldız Tilbe rengarenk

Muğla'da Seda Sayan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla konser düzenlendi

Seda Mete, "Kendimi seksi buluyorum"

Seda Sayan'dan bir Hande Yener klasiği, "Acı veriyor"

Dört dörtlük bir müzisyen Seda Mete

Fatma Turgut "Amy winehouse ile tanıışmayı çok isterdim"

Milli hentbolcu Halil İbrahim Öztürk'ten İzmirlilere maç daveti

Yukatel Merkezefendi Belediyesi Basket, başantrenör Zafer Aktaş ile sözleşme yeniledi

İlklerin kadın hakem ikilisi Avrupa Ligi Finali'nde

Göztepeli futbolcular Süper Lig'e çıkmalarını değerlendirdi

Göztepe Sportif Direktörü Ivan Mance, Süper Lig hedeflerini anlattı:

Göztepe Teknik Direktörü Stoilov, Süper Lig'e çıkmalarını değerlendirdi:

Çağdaş Bodrumspor Başkanı Çağlar'dan sezon değerlendirmesi:

Nurolbank Loryma Cup Yat Yarışları Marmaris'te başladı

Fethiye'de 2. Mustafa Kiremitli Yağlı Güreşleri'ni başpehlivan Ali Gürbüz kazandı

Bayrak Futbolu Kadınlar Türkiye Şampiyonası'nın 2. etabı Afyonkarahisar'da tamamlandı

Güneş enerjisi sektörü temsilcileri İzmir'de bir araya geldi

Uşak OSB'nin üçüncü genişleme alanında yatırımlar sürüyor

Jeotermal serada yetiştirilen domatese talep yoğun

Yunanistan'ın İzmir Başkonsolosu Alexandros Konstas Ayvalık'ı ziyaret etti

Manisa'da enerji sektöründe mesleki eğitim için işbirliği yapıldı

Sarma-Davutlar Barajı bu yıl tamamlanacak

TSKB Adana ve Osmaniye'ye 2 yeni kütüphane kazandırdı

Şirketlere garantiler yetmedi gecikme faizleri ve kur farkı da aldılar

Panplast, Türkiye tarım sulama sektöründe öncü rol üstleniyor

CANiK'ten genç Türk robot tasarımcılarına dünya şampiyonasında destek

Kocaeli Şehir Hastanesi 1 yılda yaklaşık 2 milyon kişiye sağlık hizmeti sundu

Kanseri yenen kadın çocuklara okumanın ve sağlığın önemini anlatıyor

Oyuncu Nuri Alço'nun tedavisi Eskişehir Şehir Hastanesi'nde sürüyor

"Özellikle etli yemekleri çok özledim. Hastaneden çıktıktan sonra hemen ızgara yapıp yiyeceğim"

6 aylık bebek Eskişehir Şehir Hastanesi'ndeki ameliyatla sağlığına kavuştu

İlik nakledilen küçük Ceylan, 12 yıl süren mücadeleyle sağlığına kavuştu

Fethiye Devlet Hastanesi'nde anjiyo ünitesi hizmet vermeye başladı

İzmir'de 890 gram dünyaya gelen bebek tedavinin ardından annesine kavuştu

Yüzündeki lekeler kanser çıkan hasta erken teşhisle sağlığına kavuştu

Aort damarı yırtılan hasta, Eskişehir Şehir Hastanesinde sağlığına kavuştu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 35 31 1 3 64 96
2.Fenerbahçe 35 28 1 6 58 90
3.Trabzonspor 35 18 13 4 13 58
4.İstanbul Başakşehir 35 16 12 7 10 55
5.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 35 14 14 7 -6 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 35 12 11 12 -9 48
10.Antalyaspor 35 11 12 12 -4 45
11.Adana Demirspor 35 10 11 14 3 44
12.Samsunspor 35 11 15 9 -5 42
13.Kayserispor 35 11 13 11 -9 41
14.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
15.Fatih Karagümrük 35 9 16 10 -2 37
16.Konyaspor 35 8 14 13 -14 37
17.Gazişehir Gaziantep 35 9 18 8 -15 35
18.Hatayspor 35 7 15 13 -10 34
19.Pendikspor 35 8 18 9 -31 33
20.İstanbulspor 35 4 24 7 -42 16