• BIST 100

    10628,63%-0,11
  • DOLAR

    42,25% 0,09
  • EURO

    49,12% -0,03
  • GRAM ALTIN

    5671,04% 0,27
  • Ç. ALTIN

    9495,67% 0,00

Sarıcakaya'da "Sera Örtüsü ve Solarizasyon Örtüsü Teslim Töreni" gerçekleştirildi

Sarıcakaya'da "Sera Örtüsü ve Solarizasyon Örtüsü Teslim Töreni" gerçekleştirildi

GÜNDEM 8.07.2024 15:28:00 0
Sarıcakaya

ESKİŞEHİR (AA) - Sera Örtüsü ve Solarizasyon Örtüsü Teslim Töreni, Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy'un katılımıyla Sarıcakaya ilçesinde gerçekleştirildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen Alternatif Üretim Yöntemlerinin Geliştirilmesi çalışması kapsamında hazırlanan Eskişehir'de Sera Naylonlarını Yeniliyoruz Projesi Sarıcakaya'da yapılan törenle hayata geçti.

Törene Vali Aksoy'un yanı sıra Sarıcakaya Kaymakamı Tarık Orhan, Sarıcakaya Belediye Başkanı Ahmet Dönmez, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş ve AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak da katıldı.

Bakanlık tarafından sağlanan 5 milyon lira bütçe ile Tepebaşı'nda 33, Mihalgazi'de 87 ve Sarıcakaya'da 105 olmak üzere Eskişehir'de toplam 225 çiftçinin serasını yenileyeceği projede çiftçiler törende hazır bulundu.

Tören, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş'ün konuşmalarıyla başladı.

Gümüş'ün ardından söz alan Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, Türkiye'nin sahip olduğu hektar alanı ile dünya genelinde dördüncü sırada olduğuna değinerek, sera sebzeciliğinin 45 yıllık geçmişinin bulunduğuna işaret etti.

Toplam sebze üretiminin yüzde 25'inin seralardan elde edildiğini belirten Aksoy, Eskişehir'de ise bu oranın yüzde 19 olduğunu belirtti.

Aksoy, seracılıkta katedilmesi gereken daha fazla yolun bulunduğunu kaydederken, "Bu konuda çiftçilerimiz hangi desteği istiyorlarsa biz destek olmaya hazırız. Gençlerimiz tarımla buluşsunlar. Üretim işi, her şeyden önce güzel bir iş. Tarım, her ülkenin önem ve destek verdiği, kendi kendine yetmeye çalıştığı, başkasına muhtaç olmamaya çalıştığı, ihracat yapıp gelir elde etmeye çalıştığı önemli bir alan. İlimiz açısından baktığımızda, sahip olduğu toprağın yüzde 41’i tarıma ayrılmış bir toprak. 560 bin hektar, tarım için ayrılmış bir alan. 210 bin hektar alanda sulu tarım yapıyoruz. İnşallah yapımı devam eden ve planlanan baraj ve göletlerle bu miktarı 38 bin hektar daha artırmış olacağız" diye konuştu.

Sarıcakaya'nın seracılık ve sebze yetiştirme konusunda verimli arazilere sahip olduğuna değinen Aksoy, İstanbul'da tüketilen yeşil sebzelerin Sarıcaka ve Mihalgazi ilçelerinden gittiği için gurur duyduklarını söyledi.

Aksoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2023 yılında Türkiye’de toplam üretiminin yüzde 76’sı olan 30 bin 110 ton roka üreterek Türkiye birincisi olduk. Aynı şekilde Türkiye toplam üretiminin yüzde 36’sı olan 3 bin 910 ton tere üretimiyle yine birinciyiz. Bin 63 ton dereotu, 12 bin 699 ton maydanoz, bin 853 ton semizotu ve 13 bin 400 ton taze soğan üreterek Türkiye ikincisi olduk, 4 bin 15 tonluk brokoli üretimimizle de Türkiye’de yedinci sıradayız. Bugünkü buluşmamızda olduğu gibi her zaman sizlerin yanındayız. Üretim sizden, destek bizden. İlimizde bulunan seralarımızda toplam 88 bin 405 ton sebze ve bazı tıbbi bitkiler yetiştiriliyor. Ayrıca fide üretimi de yapılıyor. 2023 yılında Sarıcakaya ilçemizde 2 bin 482 dekar seradan 42 bin 410 ton ürün elde edildi. Mihalgazi ilçemizde de bin 966 dekar seradan 25 bin 740 ton üretim gerçekleştirildi. Bu ilçelerimizi 853 dekar sera alanı ve 13 bin 333 ton üretimle Tepebaşı ilçemiz takip ediyor. Mahmudiye ilçemizde ise 106 dekar jeotermal serada 5 bin 724 ton üretim gerçekleştirildi."

Konuşmaların ardından hibe almaya hak kazanan çiftçilere hibe sözleşmeleri takdim edildi.

Haber Kaynak : AA

Dünyanın Kaderini Belirleyen Zirve Belem’de

Özgür Özel Brüksel’de konuştu: “Susmayacağız, dayanışmayı büyüteceğiz”

Erdoğan’dan Trump’a: “Birlikte el ele bölgedeki sıkıntıları aşacağımıza inanıyorum”

Yunan Adaları Türklerle Doldu, Yunan Turist Sayısı Yüzde 60 Düştü

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC’de: 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’na Katıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde Çağrı: “Ticaret Vizyonumuzu Geliştirmeliyiz”

Cansuyu Genel Başkanı Mustafa Köylü: “Gazze’de Çocuklarımızı Öldürüyorlar, Cinayetlerini Meşrulaştırmaya Çalışıyorlar”

Sakız’dan İzmir’e Dayanışma: “Bir Yaka Yandığında, Diğeri de Yanıyor”

Özgür Özel’den Berlin’de Sert Mesajlar: “Türk Halkı Demokrasiden Asla Vazgeçmeyecek”

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan NATO Zirvesi Sonrası Net Mesaj: "Orta Doğu'da Barış İçin Herkes Elini Taşın Altına Koymalı"

Fatih Ürek’in Menajeri Mert Siliv’den Açıklama: “Bilgi Kirliliğine Son Verelim”

Gülben Ergen’den bomba gibi dönüş!

Simge’den Görkemli Albüm Lansmanı: “Anlatasım Var”

Fatih Ürek’in Avukatı: “Sağlık durumu stabil, asılsız haberlere itibar etmeyin”

Simge Yeni Albümünü Görkemli Bir Partiyle Tanıtıyor!

Kenan Doğulu, Harbiye Sahnesinde Binlerce Müzikseveri Coşturdu!

Demet Akalın’dan Muhteşem Konser!

İrem Derici’den Hakkındaki İddialara Yanıt: “Test Sonuçlarım Temiz, İddialar Asılsız”

Yabancı Damat’ın Usta İsmi Arif Erkin Güzelbeyoğlu Hayatını Kaybetti

Fatih Ürek Kalp Krizi Geçirdi: Yoğun Bakımda Tedavisi Sürüyor

Eskişehirspor Evinde Fark Yarattı: Söke 1970 Spor’u 2-0 Mağlup Etti

Galatasaray Ajax Deplasmanında Tarih Yazdı: 3-0! Osimhen'den Hat-Trick Şovu

Galatasaray, Şampiyonlar Ligi’nde Ajax Deplasmanında!

Eskişehir’de Okullar Sporla Buluşuyor: 17 Halı Saha ve 13 Basketbol–Voleybol Sahası Öğrencilerin Hizmetinde

Hakan Şapçı: “Üst üste deplasman galibiyetleriyle moral bulduk”

Eskişehirspor yükselişini sürdürüyor

Özgür Özel: “İstanbul Doğru Yolda, Türkiye Tersine Gidiyor”

Eskişehirspor Afyon’da Şov Yaptı

Fenerbahçe Stuttgart’ı Kerem Aktürkoğlu’nun Golüyle Devirdi: 1-0

Fenerbahçe, Avrupa Ligi’nde Stuttgart’ı Ağırlıyor!

Ergun: Enflasyon Vatandaşı Köşeye Sıkıştırdı

EGİAD ve İYTE’den İnovasyon Hamlesi

ETO Başkanı Metin Güler: “Enflasyonla mücadelede hedef tutarlılığı önemli”

TÜİK Ekim Ayı Enflasyon Rakamlarını Açıkladı

Fethiye’de kişi başı 90 bin 750 TL promosyon

Ergun: Meyve Fiyat Artışında Türkiye Zirvede

2. El Pazarlarının da tadı kaçtı

Merkez Bankası Politika Faizini Yüzde 39,5’e İndirdi

Ergun: Türkiye, Gıda Enflasyonunda Avrupa Birincisi Oldu

Artık O Ürünler Kargo ile Alınamayacak

Eymen İçin Bodrum Kenetleniyor

Alanönü Aile Sağlığı Merkezi’nde Sigara Bırakma Polikliniği Hizmete Girdi

Kireçlenmede Kalıcı Çözüm: Diz Protezi Cerrahisi Yaşam Kalitesini Artırıyor

Sürdürülebilir Protein İçin MSD’den Güçlü Adım

Bakan Memişoğlu: Türkiye, Afrika ile sağlıkta üretim iş birliğine hazır

Marmaris Devlet Hastanesi’nde Yeni Dönem: Yapay Zekâ Destekli MR Cihazı Hizmete Girdi

Doç. Dr. Nuri Yıldırım uyardı: Yumurtalık kistleri sessiz ilerliyor, kısırlık ve kanser riski yaratıyor

“Stres yönetimi, modern çağın en büyük tedavisidir”

Çifteler Devlet Hastanesi’ne 6 Yeni Hemodiyaliz Cihazı

Krizlerde Sağlıkta Yapay Zekâ Hamlesi