• BIST 100

    9668,36%1,33
  • DOLAR

    38,83% -0,05
  • EURO

    43,82% 1,04
  • GRAM ALTIN

    4044,98% 1,11
  • Ç. ALTIN

    6607,80% 0,85

Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği'nden gençler için yapay zeka eğitimi

Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği'nden gençler için yapay zeka eğitimi

EKONOMİ 3.05.2024 12:27:05 0
Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği

İZMİR (AA) - Vodafone Vakfı, Habitat Derneği işbirliğiyle dijital geleceğe hazır nesiller yetiştirmek için "Yapay Zeka Yıldızları" adıyla yeni bir dijital eğitim projesi başlattı.

Proje, Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Engin Aksoy, Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır'ın katılımıyla İzmir Buca Atatürk Ortaokulu'nda düzenlenen toplantıda tanıtıldı.

Proje kapsamında, Türkiye'nin 81 ilinde 11-14 yaş arası ortaokul ve 14-18 yaş arası lise öğrencilerine yapay zeka eğitimleri verilecek.

Genç gönüllüler ve öğretmenlerin yönetiminde gerçekleştirilecek eğitimlerle, öğrenciler yapay zekayı kapsamlı bir şekilde öğrenme ve kendi projelerini geliştirme imkanı bulacak. Proje katılımcısı gençler için global içerik ve etkinlikler aracılığıyla farklı gelişim alanları da sunulacak. "Yapay Zekâ Yıldızları" projesinin ilk yılında toplam 35 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.

- "Türkiye'nin yapay zekada öncü ülkeler arasında yer alması gerekiyor"

Toplantıda konuşan Vodafone Türkiye CEO'su Engin Aksoy, ülkelerin dijital dönüşümle ortaya çıkabilecek kazanımları elde edebilmesinin koşullarından birisinin, toplumun buna ayak uyduracak beceriler göstermesi olduğunu belirtti.

Toplumun dijital beceri sahipliğine ilişkin göstergelere bakıldığında, Türkiye için önemli bir gelişim alanı olduğunu aktaran Aksoy, şunları kaydetti:

"Politika Analiz Laboratuvarı işbirliğiyle hazırladığımız Dijital Türkiye 2030 Raporu'na göre, Türkiye'de bireylerin yüzde 30'u en az temel düzeyde dijital beceriye sahipken, Avrupa Birliği ülkelerinde bu oran yüzde 54 düzeyinde. Öte yandan, Avrupa Birliği'nin resmi hedefi, 2030'da bu oranı yüzde 80'e çıkarmak. Avrupa Birliği'nin 2030 hedefinin Türkiye tarafından yakalanabilmesi için dijital beceriye sahip nüfus oranının her yıl yüzde 12 artması gerekiyor. Dijital toplum hedefine ulaşılması için dijital becerilerde eşitsizliklerin azaltılması lazım.

Vodafone olarak bu alanda pek çok proje yürütüyoruz. Şimdi de gençlerin yapay zeka alanındaki yetkinliklerini artıracak yeni bir projeye hazırlanıyoruz. Son yıllarda özellikle üretken yapay zekanın popüler hale gelmesiyle herkesin hayatına girdiğini görüyoruz. Yapay zekanın genel olarak pozitif dönüşüm sağlayacağına inanıyoruz. Global anlamda bu trendin artması gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye'nin de bu konuda öncü ülkeler arasında yer alması için elimizi taşın altına koyuyoruz."

- "5 çocuktan 2'si kodlama eğitimi aldı"

Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Süel de Türkiye'nin toplumsal gereksinimleri doğrultusunda şekillendirdikleri vakıf projelerine hız kesmeden devam ettiklerini vurgulayarak, "Habitat Derneği ile 8 yıldır başarıyla sürdürdüğümüz Yarını Kodlayanlar projesiyle 400 bini aşkın çocuğa ulaştık. Türkiye'de 'Scratch' kullanıcı sayısının 2 milyonun üzerinde olduğu düşünülürse, ülkemizde her 5 çocuktan 2'sinin, Yarını Kodlayanlar projesi kapsamında kodlama eğitimi aldığını söyleyebiliriz." dedi.

Bu projenin devamı olarak yapay zeka eğitimlerine başladıklarını kaydeden Süel, "Yapay Zeka Yıldızları'nda, Yarını Kodlayanlar projesinden edindiğimiz deneyimi de kullanarak, ülkemizde yapay zeka alanındaki atılım ve eğitim yaygınlaştırma sürecine öncülük etmeyi hedefliyoruz. Amacımız, genç nesillerin teknolojik bakımdan donanımlı olmalarını sağlamak, günümüzde her alanda gördüğümüz yapay zeka teknolojisini öğrenip kullanarak yaratıcı fikirlerini yeni teknolojilerle birleştirmelerini mümkün kılmak. Sadece teknoloji tüketen değil aynı zamanda üreten bir neslin yetişmesine katkıda bulunmak istiyoruz." diye konuştu.

Süel, proje kapsamında, ortaokul ve lise öğrencilerinin yapay zeka konusunda çeşitli araçlarla içerik üretebileceğini ve kendi projelerini geliştirebileceğini ve vakıf olarak, genç nesillerin geleceği için çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

- "Geleceğin yapay zeka liderlerini yetiştirmeyi amaçlıyoruz"

Habitat Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Hazır ise yapay zekanın, günümüzün en önemli teknolojilerinden biri olarak öne çıktığından ve gelecekte hayatın her alanında daha da belirleyici bir rol oynaması beklendiğinden bahsetti.

Gençleri yapay zeka ve onun alt alanları makine öğrenimi ve derin öğrenme konularında eğitmek ve bilinçlendirmenin, Türkiye'nin dijital dönüşümü ve küresel rekabet günün artırılması için kritik bir adım olduğunu vurgulayan Hazır, "Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği olarak, gençleri yapay zeka alanında eğitmeye ve bu alanda fırsat eşitliği sağlamaya odaklanarak, geleceğin yapay zeka liderlerini yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Bu liderlerin, Türkiye'yi küresel arenada yapay zeka alanında önde gelen ülkelerden biri haline getirecek inovatif çözümler üreteceğine ve ülkenin dijital dönüşümünü hızlandıracağına inanıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Hazır, "Gençlerin teknolojiye olan ilgisini ve merakını desteklemek, onları cesaretlendirmek ve keşfetmeye teşvik etmek, bizim için çok değerli. Bu nedenle, Yapay Zeka Yıldızları projesini sadece bir eğitim programı değil, aynı zamanda gençlerin potansiyellerini gerçekleştirmelerine yardımcı olacak bir platform olarak da görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Projede, öğrenciler, başlangıçta yapay zeka eğitimleri ve sınıf atölyeleriyle 6 saatlik yapay zekaya giriş eğitimi alacak ve kodlama örneklerini görecek. 6 saatin sonunda yapay zeka ile ses ve görüntü tanıma örneklerini hayata geçirme ve isteğe bağlı olarak eğitimlerini proje web sitesi ve gönüllü eğitmenlerle derinleştirme imkanı bulacak olan öğrenciler, web sitesi üzerinden eğitim içerikleri ve ders modüllerinin takip edilmesiyle dersler sonrasında yapay zeka, Python, sanal gerçeklik gibi alanlarda bilgilerini derinleştirip uygulama yapabilecek.

Ayrıca, sürdürülebilirlik alanında yapay zeka ile çalışarak "Yeşil Gezegen" temasını teknolojik yeniliklerle işleyebilecek. Avrupa'daki Vodafone vakıflarıyla birlikte yürütülen SUJ (SkillsUploadJr) çatısı altında global bir hackathon düzenlenerek öğrencilerin projelerini geliştirmeleri sağlanacak.

Bu projede görev yapacak toplam 276 eğitmenin yüzde 70'inin, okul öğretmeni olması hedefleniyor. Eğitimler, ülke genelindeki 45 köy teknoloji sınıfı, 10 "Bu Atıklar Kod Yazıyor" sınıfı, 3 yapay zeka sınıfı, 4 konteyner teknoloji sınıfının yanı sıra 12 ili ziyaret edecek gezici eğitim çadırında gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında, gençlerin yapay zeka konusunda temel kavramları öğrenmelerine ve ileri düzeyde bilgi edinmelerine yardımcı olmak üzere bir yapay zeka kitabı da hazırlandı. Diğer yandan, yapay zeka alanında çalışan farklı meslek ve yaş gruplarından akademisyen, uzman ve profesyonellerin, lise ve üniversite öğrencilerinin oluşturduğu Yapay Zeka Projesi İçerik Komitesi, projenin içeriğinin şekillendirilmesinde düzenli olarak danışmanlık verecek.



Haber Kaynak : AA

Erdoğan'dan Tiran'da Küresel Mesaj: “Adil ve Kapsayıcı Bir Yönetişim Mimarisine İhtiyaç Var”

Kıbrıs’ta Denizcilik Zirvesi: Sektörün Devleri Girne Üniversitesi’nde Buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kalkınma Yolu Projesi Mesajı: “Tüm Bölgenin İstikrarına Katkı Sunacak”

Belgrad: Osmanlı'dan Günümüze Uzanan Bir Başkentin Hikayesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan KKTC'de TEKNOFEST Mesajı: “Nice Asırlar Boyunca Burada Olacağız”

Erdoğan: “Adlarımız farklı olsa da soyadımız Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’dir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İtalya ile Savunma Sanayi İş Birliğini Yeni Projelerle Güçlendireceğiz

TBMM Genel Sekreteri Talip Uzun, Dünya Parlamento Genel Sekreterler Yönetim Kurulu Üyesi Oldu

Ramazan bayramı'nda Tara Kanyonuna Türk Turist Akını

Express Vize Süresi Uzatıldı

Aybüke Albere: “Okan Bayülgen’in Dayağını Yedim!”

Ünlü Dövme Sanatçısı Fatih Serdaroğlu, Saç Pigmentasyonunda Dünya Markası Oldu!

Simge’den Çifte Müjde: Yeni Albüm Geliyor, Harbiye’de İlk Kez Yeni Şarkı!

Mabel Matiz Bahar Konserleriyle Hayranlarıyla Buluşuyor

Hakan Altun'dan Volkan Konak’a Duygusal Veda: “Türkiye’yi Üzdü Ama Beni Daha Çok”

Melek Mosso’dan Sürpriz Lakap: “Traktör Mosso”!

TRT'den Teşkilat Dizisi Kararı: Boykot Paylaşımı Nedeniyle Oyuncu Kadrodan Çıkarıldı

Berkay’dan Volkan Konak’a Duygusal Veda: “İçim Yanıyor”

Volkan Konak Kalp Krizi Sonucu Hayatını Kaybetti

Sezen Aksu’dan Yetkililere Çağrı: "Aklıselime Davet Ediyorum"

Bodrum’da Hafta Sonu Etkinlikleri Renkli Görüntülere Sahne Oldu

A Millî Takım, Dünya Kupası Elemelerine Konya’da İspanya Maçıyla Başlıyor

Eskişehirspor’dan Minik Taraftarlara Moral Ziyareti: "Kucak Dolusu Hayaller" Projesiyle Tribün Ruhuna Dokunuş

Eskişehirspor 3. Lig’e Yükseldi!

Kritik 90 Dakika Başlıyor!

Eskişehirspor'da Şampiyonluk Alarmı: “Bu Maçı Alacağız, Başka Yolu Yok!”

Beşiktaş’tan Tarihi Gelir Hamlesi! Emlak Konut ile Stratejik İş Birliği

Eskişehirspor’un Şampiyonluk Maçı Tehlikede!

Eskişehirspor Yönetimi: “Başkanımız Ulaş Entok’un Yanındayız, Bu Arma İçin Mücadeleye Devam”

60. Cumhurbaşkanlığı Türkiye Bisiklet Turu'nda Tarihi Parkurda 23 Takım Yarışacak

Sanayi Üretiminde Artış, İşsizlikte Rekor Düşüş: Ekonomi Programı Sonuç Veriyor

Anneler Günü Alışverişlerine Dikkat! Tüketicilere Sahte Ürün ve Kampanya Uyarısı

Birlik Sağlık-Sen Genel Başkanı Doğruyol: “TÜİK Verileriyle Memur, Emekli ve İşçi Her Geçen Gün Fakirleşiyor”

Yurt İçi ÜFE Nisan 2025'te Yıllık %22,50, Aylık %2,76 Arttı

Mart Ayı Enflasyon Rakamları

Emeklilere Bayram İkramiyesi Fark Ödemeleri 3 Nisan’da Başlıyor

Küpeli: "Eskişehir'e Marka İşletmeler Yakışır"

Ekonomimiz Güçlü Temeller Üzerine Kurulu

Türkiye’de İşsizlik Son 12 Yılın En Düşük Seviyesinde!

Eskişehir İhracatında Yükselen Performans: 2025’te 342 Milyon Dolar İhracat

23 İlde 26 Merkezde Hiperbarik Oksijen Tedavisi: Binlerce Hasta Şifa Buldu

Yaşar Bildirici, Talasemi Önlenebilir!

Anahtar Parti'den Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’ndeki Çocuk İstismarı İddiasına Sert Tepki: “İhmallerin Üstü Örtülmesin!”

Dünya Astım Günü'nde Öne Çıkan Tema: "İnhaler Tedavi Ne Kadar Doğru, O Kadar Etkili"

Aile Hekimi Kaydında Yeni Dönem: İkamet Adresine Göre Otomatik Aktarım Başlıyor

Sağlık Bakanı Memişoğlu: "Aile Yılı'nda Hedefimiz Sağlıklı Toplum ve Güçlü Aile Yapısı"

Sağlık Bakanlığı’ndan Normal Doğumu Teşvik İçin Eylem Planı

İl Sağlık Müdürü Yaşar Bildirici’den Mihalgazi ve Sarıcakaya’ya Sağlık Odaklı Ziyaret

Eskişehir’de Örnek İş Birliği: Gençlere Ücretsiz HPV Aşısı ve Koruyucu Sağlık Eğitimi

Bakan Memişoğlu’nun Katılımıyla Altı Bileşenli Karma Aşının İlk Uygulaması Gerçekleştirildi